Filetovací nôž nám slúži na rýchle, jednoduché a precízne očistenie ryby od kože a kostí. Preto by tento nôž mal perfektne slúžiť na to, na čo je určený.
Takýto nôž musí svojmu nositeľovi dokonalo padnúť do dlane aby s ním mohol bezpečne manipulovať. Bez dostatočnej praxe nie je jednoduché bezpečne a zároveň rýchlo vyfiletovať mokrú a veľmi slizkú rybu. Preto musí byť rukoväť noža protišmyková a ergonomicky tvarovaná aby sa nôž dobre držal a v ruke sa nám nepretáčal. Keďže potrebujeme aby nôž kopíroval kostru ryby a tým pádom aby čo najmenej odpadu, potrebujeme veľmi štíhlu, ostrú a ohybnú čepeľ. To docielime len kvalitným materiálom. Odporúčame vyberať modely, ktoré majú v balení aj brúsku, ktorá sa časom stane nevyhnutnou súčasťou. Ideálne je taktiež pri výbere sledovať aj obal či prepravné puzdro, v ktorom môžeme nôž prepravovať.